baby

Lilypie Pregnancy tickers

presenting our lil princes


1st day

*

*

1 month

*

*


2 month old

*

*



3 month old
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

maternity shoot










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

SUdAh 8 BUlaN

hai semua pembaca sekalian ...

kini saya sudah melangkaui 8 bulan usia kehamilan...yehaaaa...budak kecik yang comei ni akan kuar dah...kurang dari 60 hari saja lagi (kalau ikut due la)...boleh tak bayangkan bagaimana perasaan ibu n abah dia tika ini...fuh...memang gediks tahap gaban la dan tidak sabar lagi menantikan saat dia dilahirkan di dunia ni...tapi feeling saya sedang bercampur baur sebenaqnya...risau...takut semua ada la...tapi tahap kesabaran saya melebihi segalanya...

mari kita tinjau keadaan si ibu saat ini...

  • kerap mengalami kekejangan kaki....terutama ketika sedang nyenyak tdoq...sian mr.hubby sbb saya terpaksa menganggu tdoq dia hampir setiap malam..

  • kaki sudah membengkak bagai dipam dengan pam bermeter di stesen minyak...kadang2 nampak macam belon daaa

  • mendapat sindrom ke toilet secara kerap..hampir 10-15 kali...tambahan lagi pada waktu malam...fuh..tengah nyenyak tdoq ja mesti terjaga..fuh..

  • selera makan yang tinggi....takat biskut tak layan...mau yang lebih solid...nasi sepinggan tu memang wajib

  • tidak dapat duduk dalam masa yang lama....kadang2 sampai tak dapat bergerak secara terus..terpaksa mengambil masa untuk dapatkan feel...

  • n tengah angau sambil melayari shopping online barangan baby..tambahan lagi mendapatkan gambar baju2 gaun yang cantik gila..tika ini saya tengah berimaginasi memakaikan budak kecik yang comel dalam perut saya dengan gaun berbunga2 rian...wahhh..mesti comei anak ibu ni...

k la...saya terpaksa berunduq untuk memenuhi tuntutan budak kecik yang comei dalam perut ni...dia sudah lapar...hehe..

xoxo
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

--everybody make me konpius--

sejak berbadan dua ni...saya sentiasa berhadapan dengan komen2 orang ramai...sampai tak tau

yang mana satukah saya..tapi paling penting saya suka dua2 ayat jujur dari orang ramai ini..nak

tau apakah ayat tu???

  • berisinyaaaaaaa...(sambil mencekakkan tangan mereka ke lenganku)...berat dah naik bapa kilo???
  • cikgu pregnen ka?dah bapa bulan?la tak tau pun cikgu pregnen..perut tak nampak pun...
Font size
kini sudah 5bulan 3minggu


kan saya dah cakap...mereka telah mengkonpiuskan diri saya...kata berisi...tapi mana perut saya

sehingga tidak kelihatan walaupun usia kandungan hampir mencecah 6 bulan...

tak pa...another 3 month to go...so kita tunggu apa plak komen yang akan datang..

tada
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

list barang baby

Selamat hari guru buat semua guru yang sedang membaca blog ni...fuhh...dah berhabuk gila dah

blog haku ni..kalau debu bersih dah bleh bertayamum dah..bukannya tadak benda nak

ditulis..tapi setiap kali masuk ja kat posting area ni...tiba2 kepala trus blurrrrr...dont know how to

start...



apa pun...we start with our litlle baby in my tummy...sekarang ni...si ibu asek berangan dan

sangat berkeinginan untuk memenuhi barang kelengkapan si kecil ni..kalau lah saya ni dilahirkan

kaya raya..saya rasa semua yang terlintas dalam kepala harus dan wajib dibeli dengan serta

merta..tapi apakan daya...gaji kami berdua perlu diaturkan kepada itu dan ini...so kena la bijak

berbelanja..hehe...



now...i want to buy baby stroller as soon as posible...sbb baby stroller ni dah menganggu tido

saya setiap malam...setiap malam asek dok belek baby stroller dalam web...hari2 tukar

citarasa..so elok sangat la kiranya saya memiliki benda alah ni secepat mungkin..supaya malam

saya tidak terganggu lagi..hehe...



gambar ini hanya hiasan semata2..ni semua memenuhi citarasa saya dan suami








lepas baby stroller ni mungkin ada lagi keperluan baby yang menjadi igauan saya...

jom tidoq...perut saya juga telah bergendang gendut..tandanya saya perlu makan dulu...ini

adalah simptom yang di alami oleh saya skarang...saya jadi seorang yang kuat makan...ehehe

k jumpa lagi di lain entry...

salam
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

karenah ibu

dah lama tak mengumpat...ops...dah lama tak mengupdate...



asek cerita hal saya ja kan..apa kata kita ambil iktibar dari kisah orang pulak

kan...ni bukan mengumpat tau..cuma nak pembaca sekalian amek iktibar ..



erm..kita selalu dengar yang seorang ibu tak sanggup meninggalkan anaknya

walau pun sekejap kerana tidak sanggup menanggung rindu apabila berjauhan...

ini perkara yang biasa kita dengar...even nak pi keja pun si ibu akan mencium

anak bertalu2 (macam tak jumpa dah pas balik keja)...sebab apa?? sebab ibu sangat

sayangkan anaknya...




tapi berlainan pula dengan kes ni..si ibu sanggup membiarkan si anak ...tak kira

untuk keperluan atau kepentingan diri sendiri..selama beberapa minggu, bulan

dan kadang2 makan tahun...kadang2 cerita ini membuatkan saya berfikir

beberapa kali...kenapa si ibu sampai hati tidak menjengah anak yang

dikandungkannya sembilan bulan ini..dan sanggup memberi tanggungjawab

penjagaan ini terhadap orang lain..



apa pendapat anda???adakah ini patut untuk kita cotohi...


adakah ibu ini tidak pernah mengasihi anaknya...




so jangan salahkan si anak jika si anak tidak mempunyai sifat kasih dan sayang

terhadap si ibu..semasa kecil ini la si anak perlukan perhatian 100% dari si

ibu...cuba luangkan masa sebaiknya untuk anak walau dalam apa keadaan

sekalipun...


saya tidak lah pandai dan belum berpengalaman..tapi sama2 la kita bina ummah

yang cemerlang dari segi sahsiah sejak anak kita kecil lagi..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

-the first 3 semester-

saja nak imbau balik 3 bulan pertama aku membawa si comel ini...so sapa yang menyampah tak yah baca k...aku just nak catatkan memori indah ini supaya aku tak lupa akan saat2 bersama dia dan boleh bagi anak baca bila dia besaq nanti (tu pun kalau wujud lagi la blog ni)....

*
*

bulan pertama keadaan aku agak stabil...apa yang pelik setiap ari aku nak makan laksa...ari2 en.suami beli laksa bila dia balik keja...hampir seminggu juga perut ni diisi dengan laksa ja...cukup seminggu...aku dah tak lalu makan laksa...bukan kata makan bau pun aku muntah...sampai la skarang...laksa tidak lagi menjadi makanan kegemaran aku seperti sebelum ini...

*
*

masuk bulan kedua alahan aku semakin teruk...bau tomeh, bau toilet n bau busuk semuanya tak boleh...aku akan muntahkan segala isi perut ni...

*
*

masuk bulan ketiga alahan semakin teruk...aku tak lalu lagi makan ikan...bila makan ikan aku rasa macam kunyah kertas yang basah...sungguh tidak lalu..hanya ikan kering ja yang aku rasa macam ikan...so kalau nak makan ikan..ikan kering ja yang bisa melolos dalam tekak ni....

*
*

sejak alahan menghinggapi diri aku ni aku tak penah masak...even en.suami masak (tanak) nasi pun aku akan menyendiri dalam bilik sambil muntah..

*
*

tapi tidak lagi sekarang bila dah masuk 4 bulan...segalanya menjadi normal...yang tak normalnya adalah masalah sengal2 badan...fuh tidoq malam memang tak senyenyak dulu...5, 6 kali jaga sebab tak selesa..n yang paling best skarang aku dah mula masak, tapi masakan aku akan menjadi masin..(nampak sangat selera anak macam pak dia)..tapi tak la sampai tak leh makan...cuma kena la ngan selera en.suami yang makan masin...

*
*

skarang saya cuma meniti hari2 akan datang dengan pertambahan ukur lilit pinggang yang semakin bertambah...dan sengal2 badan yang semakin menjadi2...kekejangan pada otot kaki...dan mengalami gatal2 di badan pada malam hari...

*

terlintas di fikiranku, adakah mak juga mengalami masalah yang sama semasa mengandungkan aku dulu...atau lebih teruk lagi....sungguh besar pengorbanan ibu kan???...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

diary ibu

update kali ni just write about my baby growth...

now...baby entering 2nd three semstr...(4 month)

banyak perubahan dah berlaku...bukan ja ibu yang mengalami perubahan...baby pun dah makin membesar dalam belly ni...

ni just nak recall back apa yang berlaku masa kami dapat tau aku di sahkan mengandung..

**
*

mula disahkan preg pada 4 januari 2010...sama ngan tarikh aku mula menjalankan tugas sbg guru...(1st posting)

pada awalnya tak terlintas pun kata preg sebab memang tak dak apa2 perubahan...en.suami bawa pi klinik pada hari tu pun sebab aku asek pening kepala n kebas ibu jari kaki sebelah kiri..(sampai nak pakai kasut pun sakit)..

lepas amek aku kat sekolah...kami pi mahkamah untuk matikan stem kat surat posting...lepas tu kebetulan lalu dekat klinik kesihatan jalan perak...aku ajak singgah jap sebab nak tanya pasai pa dok kebas ibu jari kaki ni (dgn harapan esok boleh mc..pehh..baghu keja satu ari dah nak mc..hihi)..

pas pendaftaran..jumpa doktr..sure la doktr tanya sakit apa kan??...so ngong ngeng..bla..bla ngan doktr...dR tanya nak wat Urine test ?? aku kata tak yah la sebab tarikh datang bulan belum over..aku dijangka datang bulan 9 jan..ni baghu 4 jan...ada lebih kurang 5 ari lagi...pas2 dR dok bla...bla...ngong..ngeng...ngong...ngeng...dia suh gak pi wat urine test...tak pa la...benda free..

so pi makmal...chek...tunggu resault....lama betoi kami tunggu..aku relax ja..dok rasa negatif ni...sebab belum lewat period kan...ha ngk pembantu makmal tu tulis 'NEGATIF'..(kan aku dah kata negatif punya...walhal frust gak tu)..

tapiiiii...satu keajaiban...
aku nampak dia potong n tulis balik..tapi tak jelas kat mata kasar aku apa yang dia potong n apa yang dia tulis...

di pendekkan cita..dia bawa kertas tu masuk bilik dR n dibontoti oleh aku...n duduk depan dR..

she said " erm..actually u memang pregnant...urine positif"
ait..nak senyum ka nak apa ni...aku masih tak pecaya...tadi negatif..silap ni...pastu brok..brek...pot...pet dR dok cakap ngan aku.....aku kuaq jumpa en.suami...erm..aku bagitau dia..muka dia pun macam tak pecaya..tapi dok senyum (tanda gembira kot)...-dah kot no panjang dah tu-

*
*
*
kami dua tak berani lagi nak bagitau mak ayah bahawa depa nak dapat cucu (sebab kami tak pecaya 100% lagi)...

sebab kan tak pecaya...ari sabtu o t way balik lahaq minyak...kami singgah klinik MUTIARA...nak scan ngk..betoi ka dalam tummy ni ada baby...

hah...memang tak nampak apa2 (skali lagi aku frust)...dR kata tak nampak..mungkin kecik lagi...atau boleh jadi mengandung luar rahim...u nak buat urine test skali lagi??-terus en.suami kata buat la...utk pastikan...

buat ja la...so dR pun titik..tik...tik...tunggu sat...n aku ngk memang urine lalu n naik dua garisan...jelas sekali...hah..syukur...alhamdulillah...o t way balik en.suami trus call maknya (ibu mertua ku-masa tu mak n ayah pi kl...ada bersama zakir)...

pendekkan cerita..syukur alhamdulillah..penantian selama hampir sepuluh bulan akhirnya berhasil dengan izin Allah S.W.T...









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

.......trisemester kedua.........

hye guys!!

i'm back....

hah..

banyak sangat cerita..tapi kali ni tak nak cerita panjang2..boring aku ngk...dah

macam esei masa skolah dah...


kali ni update tentang kelengkapan nak menyambut kelahiran baby

ermm..ramai jugak yang pesan jangan beli barang selagi usia kandungan tak

masuk 6 bulan (takut anything happen)...tapi bila memikirkan skarang banyak

sangat barang baby ngah

sale..apa salahnya kita menjadi pengguna yang bijak kan???lagi plak nanti nak

sedia kelengkapan umah plak memandangkan umah pun dah siap..(tunggu kunci ja rasanya)

lagipun kalau beli sket2 ni ada la masa nak survey kan???


ni antara barang2 yang sedia digunakan oleh si comei ni nanti...(lambat lagi..)

*
*


beg jalan2 dan beg baju..



baju dia...semua putih sebab tak tau lagi boy @ girl


towel, barut, botol



meh kita selongkaq dalam bag lak ada apa....tadaaaaa...apa ke nama dia tak tau...buh la nama sendiri


dalam bag ni lak penuh dengan baju, kain bedung n kain barut...(semuanya sponser by k.nadia)



ni la antara isi dalam beg di atas



ni ja dulu untuk bulan ni...bulan depan kita tambah lagi yer.

bye
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

saya sudah mula memasak...

dah masuk 16 week preggy ni...alahan aku semakin pulih....wahh..memang best kalau mengandung cam ni..tak dak alahan..tak muntah lagi...cuma makan ja masih memilih lagi...ikan masih rasa kertas...atleast makanan lain masih boleh lalu kat tekak aku ni...

skarang utk beri kecerdasan yang lebih dan tidak mudah rasa lapar aku dah mula minum supreme diet (biodex)...memang kena sebungkus kenyang sampai petang...tapi main ngan nafsu makan ni mana leh tahan sampai petang..atleast aku tak perlu amek nasi lagi waktu pagi...n good news utk en.suami aku...aku sudah mula memasak setelah bercuti selama hampir 4 bulan...sian dia ari2 makan nasi bungkus ja...seb bek tak terpikat kat mamak mana2...dan pun minah2 indon yang dok jamu dia ari2 tu...

so..untuk permulaan ni aku masak udang goreng (yang dah lama aku teringin nak makan ), terung masak cabai, wat sambal belacan ngan ulam timun ja dulu...banyak lagi senarai yang belum dapat dimasak..dalam kepala dah atuq dah menu yang dah lama aku tak makan...wah pas ni lagi bertambah la berat badan kami...so ni ja dulu menu yang sempat kami buat....



yummy...berselera kami makan time ni..ya la asek dok kena masakan mamak ja..mana nak tahan dah..tapi wat cam na..terpaksa...tu yang stok balik kampung...dok jauh cam ni mula la teringat masakan mak...balik tu baru leh mengada2 minta itu dan ini...mak akan layan ja apa yang anak dia nak makan..mak mana yang tak sayang anak oiiiiii

stakat itu saja entry kali ini...
xoxo
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

half day with cuties balqis

weekend lepas aku dah traning macam mana nak kena jaga anak di hujung minggu....berbekalkan budak balqis ni la...sebab mak (kak murshidah aka kak yong) n ayah (abg naim) kena pi rombongan bawa budak...so lepas ja masak aku pi amek dak balqis ni kat umah abg lan rambo...


wahhh...bukan main bueh la budak ni la ni...satu umah dia nak teroka...cerdas betoi...seb bek la aku ni masih lagi boleh berlari mengejar pergerakan yang lincah ni...

malas aku nak menaip panjang...ngk la telatah dia..pueh aku paksa tdoq, tak jugak tdoq...last2 pak ndak dia kurung dalam raga tok...ha...terkial2 nak meloloskan diri...




bukti mangsa dera bapak saudara





yeahhhh...hampir berjaya melepaskan diri dari kurungan pak ndak nazmi





ngk kecik2 dah pandai buli...dia buli siti suh turun dari kerusi dia ..kononnya tak dak sapa boleh pisahkan dia dan kerusi ni...


'uit siti....turun! '


daa....malas la...atleast aku update kan....huhu
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

'alahan' is my new challenge

hye all....
last entry i told you i safe from nausea....
but now....tuhan sahaja yang tau....
segalanya berubah when baby entering week 8...

walalalala....
betapa siksanya....
baru ku tahu....macam mana ibu mengandung mengalami alahan...

skarang ni...
segala benda yang busuk bisa meloyakan tekak ku...
sampaikan bilik ayaq yang bau wangi n sweet tu pun tak mampu menambat hidungku...
so..beware kepada tuan2 rumah..awas bila saya bertandang..mungkin juga bilik air rumah anda tidak berjaya menambat hidungku ini..

rutin aku setiap kali balik dari sekolah ialah memuntahkan segala isi perut...
mana tak nya...sepanjang jalan keluaq dari lift bau orang dok menomeh...betapa busuknyaaaaaaaaaaa tak tau nak cerita...
so maaf la ya jiran2 ku...masakan anda juga tidak berjaya menambat hidungku yang normal

lagi satu..duduk penang (island) ni baru aku sedaq betapa nyaman nya kampung halaman...kampung lahaq minyak is the best la...jauh dari segala hiruk pikuk yang menyerabutkan kepala hotak...n yang paling best kampung lahaq minyak baunya sangat nyamannnnnnn...

tak macam di flat ni...
masing2 dok amek turn untuk mengeluarkan bau yang tidak enak...
pagi2 dah bau bangkai (sebab sekolah dekat jerat cina n hindu)...balik dari sekolah bau orang menomeh..mai petang sket bau getah scrub...abes bau getah scrub colok n gaharu plak amek alih....so bila la kami nak rasa nyaman...????

sabaq ja la...
i hope next year i get a new environment...
new school....new house...
....i hope....




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

becoming september


Alhamdulillah,baby is entering its 7th week.EDD is September 2010 so this little one will be a nice 1th wedding anniversary gift for us.No,it's more than that,it's the most awaited gift of our marriage.When i found out,it was 4pm!I just could not believe it. i told my hubby wat the doctor told me 10 minute ago..my hubby also same with me..he cannot belive it...mana tak nya..kami terpaksa menunggu hampir sepuluh minit untuk ujian air kencing itu..nampak plak orang makmal tu siap tulis negatif...then dia potong dan tukar kepada positif...so sapa yang nak percaya...


tapi bila dalam keta en. suami senyum ja memanjang (tanda syukur dan suka la tu)...dia kata patut la ni garang semacam ja...salah sikit ja nak melenting...(betoi ka r...)
BUT the news kept us thinking n praying to GOD.I've been storing pregnancy and baby info ever since we got married and when i know the positive sign from the doctor,the feeling was amazing,it's out of this world!

Anyway,I'm doing great,never felt greater.No nausea alhamdulillah.I can still cook and do housework as usual.Everything is normal except that i become so sleepy.Everyone experiences things differently kan?

N Alhamdulillah coz en. suami
can see my tummy growing.
(sebab kami dah tak berjauhan lagi)

I am hoping everything will be going well and we will have a healthy baby.Pray for us,bye!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

teringin...

hati ni teringin sangat nak update..tapi lum ada idea laaaaa.....
*
*
so harap semua bersabar utk menantikan update saya seterusnya ya...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS