baby

Lilypie Pregnancy tickers

karenah ibu

dah lama tak mengumpat...ops...dah lama tak mengupdate...



asek cerita hal saya ja kan..apa kata kita ambil iktibar dari kisah orang pulak

kan...ni bukan mengumpat tau..cuma nak pembaca sekalian amek iktibar ..



erm..kita selalu dengar yang seorang ibu tak sanggup meninggalkan anaknya

walau pun sekejap kerana tidak sanggup menanggung rindu apabila berjauhan...

ini perkara yang biasa kita dengar...even nak pi keja pun si ibu akan mencium

anak bertalu2 (macam tak jumpa dah pas balik keja)...sebab apa?? sebab ibu sangat

sayangkan anaknya...




tapi berlainan pula dengan kes ni..si ibu sanggup membiarkan si anak ...tak kira

untuk keperluan atau kepentingan diri sendiri..selama beberapa minggu, bulan

dan kadang2 makan tahun...kadang2 cerita ini membuatkan saya berfikir

beberapa kali...kenapa si ibu sampai hati tidak menjengah anak yang

dikandungkannya sembilan bulan ini..dan sanggup memberi tanggungjawab

penjagaan ini terhadap orang lain..



apa pendapat anda???adakah ini patut untuk kita cotohi...


adakah ibu ini tidak pernah mengasihi anaknya...




so jangan salahkan si anak jika si anak tidak mempunyai sifat kasih dan sayang

terhadap si ibu..semasa kecil ini la si anak perlukan perhatian 100% dari si

ibu...cuba luangkan masa sebaiknya untuk anak walau dalam apa keadaan

sekalipun...


saya tidak lah pandai dan belum berpengalaman..tapi sama2 la kita bina ummah

yang cemerlang dari segi sahsiah sejak anak kita kecil lagi..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

-the first 3 semester-

saja nak imbau balik 3 bulan pertama aku membawa si comel ini...so sapa yang menyampah tak yah baca k...aku just nak catatkan memori indah ini supaya aku tak lupa akan saat2 bersama dia dan boleh bagi anak baca bila dia besaq nanti (tu pun kalau wujud lagi la blog ni)....

*
*

bulan pertama keadaan aku agak stabil...apa yang pelik setiap ari aku nak makan laksa...ari2 en.suami beli laksa bila dia balik keja...hampir seminggu juga perut ni diisi dengan laksa ja...cukup seminggu...aku dah tak lalu makan laksa...bukan kata makan bau pun aku muntah...sampai la skarang...laksa tidak lagi menjadi makanan kegemaran aku seperti sebelum ini...

*
*

masuk bulan kedua alahan aku semakin teruk...bau tomeh, bau toilet n bau busuk semuanya tak boleh...aku akan muntahkan segala isi perut ni...

*
*

masuk bulan ketiga alahan semakin teruk...aku tak lalu lagi makan ikan...bila makan ikan aku rasa macam kunyah kertas yang basah...sungguh tidak lalu..hanya ikan kering ja yang aku rasa macam ikan...so kalau nak makan ikan..ikan kering ja yang bisa melolos dalam tekak ni....

*
*

sejak alahan menghinggapi diri aku ni aku tak penah masak...even en.suami masak (tanak) nasi pun aku akan menyendiri dalam bilik sambil muntah..

*
*

tapi tidak lagi sekarang bila dah masuk 4 bulan...segalanya menjadi normal...yang tak normalnya adalah masalah sengal2 badan...fuh tidoq malam memang tak senyenyak dulu...5, 6 kali jaga sebab tak selesa..n yang paling best skarang aku dah mula masak, tapi masakan aku akan menjadi masin..(nampak sangat selera anak macam pak dia)..tapi tak la sampai tak leh makan...cuma kena la ngan selera en.suami yang makan masin...

*
*

skarang saya cuma meniti hari2 akan datang dengan pertambahan ukur lilit pinggang yang semakin bertambah...dan sengal2 badan yang semakin menjadi2...kekejangan pada otot kaki...dan mengalami gatal2 di badan pada malam hari...

*

terlintas di fikiranku, adakah mak juga mengalami masalah yang sama semasa mengandungkan aku dulu...atau lebih teruk lagi....sungguh besar pengorbanan ibu kan???...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

diary ibu

update kali ni just write about my baby growth...

now...baby entering 2nd three semstr...(4 month)

banyak perubahan dah berlaku...bukan ja ibu yang mengalami perubahan...baby pun dah makin membesar dalam belly ni...

ni just nak recall back apa yang berlaku masa kami dapat tau aku di sahkan mengandung..

**
*

mula disahkan preg pada 4 januari 2010...sama ngan tarikh aku mula menjalankan tugas sbg guru...(1st posting)

pada awalnya tak terlintas pun kata preg sebab memang tak dak apa2 perubahan...en.suami bawa pi klinik pada hari tu pun sebab aku asek pening kepala n kebas ibu jari kaki sebelah kiri..(sampai nak pakai kasut pun sakit)..

lepas amek aku kat sekolah...kami pi mahkamah untuk matikan stem kat surat posting...lepas tu kebetulan lalu dekat klinik kesihatan jalan perak...aku ajak singgah jap sebab nak tanya pasai pa dok kebas ibu jari kaki ni (dgn harapan esok boleh mc..pehh..baghu keja satu ari dah nak mc..hihi)..

pas pendaftaran..jumpa doktr..sure la doktr tanya sakit apa kan??...so ngong ngeng..bla..bla ngan doktr...dR tanya nak wat Urine test ?? aku kata tak yah la sebab tarikh datang bulan belum over..aku dijangka datang bulan 9 jan..ni baghu 4 jan...ada lebih kurang 5 ari lagi...pas2 dR dok bla...bla...ngong..ngeng...ngong...ngeng...dia suh gak pi wat urine test...tak pa la...benda free..

so pi makmal...chek...tunggu resault....lama betoi kami tunggu..aku relax ja..dok rasa negatif ni...sebab belum lewat period kan...ha ngk pembantu makmal tu tulis 'NEGATIF'..(kan aku dah kata negatif punya...walhal frust gak tu)..

tapiiiii...satu keajaiban...
aku nampak dia potong n tulis balik..tapi tak jelas kat mata kasar aku apa yang dia potong n apa yang dia tulis...

di pendekkan cita..dia bawa kertas tu masuk bilik dR n dibontoti oleh aku...n duduk depan dR..

she said " erm..actually u memang pregnant...urine positif"
ait..nak senyum ka nak apa ni...aku masih tak pecaya...tadi negatif..silap ni...pastu brok..brek...pot...pet dR dok cakap ngan aku.....aku kuaq jumpa en.suami...erm..aku bagitau dia..muka dia pun macam tak pecaya..tapi dok senyum (tanda gembira kot)...-dah kot no panjang dah tu-

*
*
*
kami dua tak berani lagi nak bagitau mak ayah bahawa depa nak dapat cucu (sebab kami tak pecaya 100% lagi)...

sebab kan tak pecaya...ari sabtu o t way balik lahaq minyak...kami singgah klinik MUTIARA...nak scan ngk..betoi ka dalam tummy ni ada baby...

hah...memang tak nampak apa2 (skali lagi aku frust)...dR kata tak nampak..mungkin kecik lagi...atau boleh jadi mengandung luar rahim...u nak buat urine test skali lagi??-terus en.suami kata buat la...utk pastikan...

buat ja la...so dR pun titik..tik...tik...tunggu sat...n aku ngk memang urine lalu n naik dua garisan...jelas sekali...hah..syukur...alhamdulillah...o t way balik en.suami trus call maknya (ibu mertua ku-masa tu mak n ayah pi kl...ada bersama zakir)...

pendekkan cerita..syukur alhamdulillah..penantian selama hampir sepuluh bulan akhirnya berhasil dengan izin Allah S.W.T...









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

.......trisemester kedua.........

hye guys!!

i'm back....

hah..

banyak sangat cerita..tapi kali ni tak nak cerita panjang2..boring aku ngk...dah

macam esei masa skolah dah...


kali ni update tentang kelengkapan nak menyambut kelahiran baby

ermm..ramai jugak yang pesan jangan beli barang selagi usia kandungan tak

masuk 6 bulan (takut anything happen)...tapi bila memikirkan skarang banyak

sangat barang baby ngah

sale..apa salahnya kita menjadi pengguna yang bijak kan???lagi plak nanti nak

sedia kelengkapan umah plak memandangkan umah pun dah siap..(tunggu kunci ja rasanya)

lagipun kalau beli sket2 ni ada la masa nak survey kan???


ni antara barang2 yang sedia digunakan oleh si comei ni nanti...(lambat lagi..)

*
*


beg jalan2 dan beg baju..



baju dia...semua putih sebab tak tau lagi boy @ girl


towel, barut, botol



meh kita selongkaq dalam bag lak ada apa....tadaaaaa...apa ke nama dia tak tau...buh la nama sendiri


dalam bag ni lak penuh dengan baju, kain bedung n kain barut...(semuanya sponser by k.nadia)



ni la antara isi dalam beg di atas



ni ja dulu untuk bulan ni...bulan depan kita tambah lagi yer.

bye
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS