baby

Lilypie Pregnancy tickers

budak sekarang

ermmm...kita cerita sket karenah budak2 la ni...perbincangan ni hebat dibincangkan dalam kelas tadi..bila pikiaq balik..memang betoi pon...memang mencabar la bagi pendidik masa skarang dan akan datang....

memang tak dinafikan bukan la tak dak budak skarang yang berakhlak...tapi disebabkan segelintir tu la yang membusukkan keadaan la ni...tapi bleh kira sangat la budak2 la ni yang tau beradab...tak pa la..mai kita bandingkan zaman dulu ngan zaman la ni..bukan apa...cuma kita kena berfikir sket...

dulu : cikgu marah budak...bila balik umah..bagitau mak pak...silap aribulan budak tu kena
lagi teruk..
skarang : tapi kalau zaman la ni terbalik plak...cikgu marah...silap aribulan mak pak depa mai..dengan cakap satu ayat ja ....'see u in court' ..ni tahap paling teruk laaaa


dulu : anak men bola patah kaki... cikgu bgtau mak pak...mak pak kata...tak pa cikgu..sudah takdir
skarang : kalau anak patah kaki sbb men bola...silap aribulan kaki cikgu plak patah past
u dgn alasan tak bertanggungjwb atas anak depa...(kisah benar nii)


dulu : cikgu panggil dan hukum budak bersebab..budak dulu akan kata..tak pa hukum la saya cikgu sebab saya bersalah...
skarang : jangan kan hukum...baru gertak sket...keta cikgu dah bercalaq,pancit, etc


dulu : budak dulu lalu depan cikgu salam tak lekang dari mulut, siap tak panggung kepala punya takut cikgu..
skarang : jangankan kata salam, bleh plak maki cikgu lebih kurang jaaa...(dengaq macam auta...tapi ni la yang cikgu2 la dok hadapi)
*
*
*
kalau nak dibandingkan zaman dulu ngan la memang jauh bezanya...tak tau nak salahkan sapa...sedangkan pendidikan la ngk makin canggih dari dulu...tak kan nak salahkan kecanggihan kan...pikiaq sendiri la...memang la..sapa tak sayang anak kan..tapi kalau cikgu sebagai pendidik nak marah sket pun tak bleh..encik2 dan puan2 sekalian amek ajaq sendiri laaa (bunyi kasaq...tapi puas ati lepas dalam nii)...susah la kalau kita nak marah pun tak bleh..orang dulu pakai rotan n sgala mak neka hinggap kat badan...tapi cerdik jugak pun...berakhlak lagiii...bagi sapa2 tak suka baca n rasa tak kena ngan pendapat just leave my blog...k thanks...
*
*
*
berterima kasih la sket kat cikgu2 yang mau mendidik dari anak dari tak tau apa...sampai kenal apa itu A, B, C n everything...
sayang anak tangan2 kan..
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to "budak sekarang"

  1. AmieMunick says:
    February 14, 2009 at 8:23 AM

    mmgpun gha..budak2 skrg jauh beza dgn budak2 skrg..dok kat kl nie mcm2 lh tgk..tp di kg tak kurang hebatnya..tp ada jugak yg baik2.,.tp tak ramai..maybe yg nakal nie lebih glemer kot..:)doakan yg terbaik utk anak2 kita dan family kita..

  2. Nadiea says:
    February 14, 2009 at 10:10 PM

    tu la cabaran pendidik la..kena banyak sabaq. budak la pun bukan bleh teguq lebih..silap ari bulan abih qeta cikgu..kat sekolah akrg pun cikgu didiplin ngan pentadbir ja yang dibenarkan guna rotan..kuasa guru dah tak macam dulu...jangan sampai cikgu kata 'mampuih pi kat ang'..sama2 la mak pak ngan cikgu berganding bahu utk mendidik ank bangsa la ni..

  3. SATRIA 165 says:
    February 18, 2009 at 9:11 AM

    Inilah cerminan remaja zaman sekarang, zaman sudah digital tapi manusia masih lagi analog